História florbalu

 Florbal pôvodne vznikol vo Švédsku kde sa táto hra hrávala od polovice 70-tich rokov. Táto nová hra má svoj pôvod na celom svete, pretože podobné hry florbalu sa hrávali pocas 19 st. Napríklad v Severnej Amerike a Anglicku bol florhokej vytvorFlorbal pôvodne vznikol vo Švédsku kde sa táto hra hrávala od polovice 70-tich rokov.

     Táto nová hra má svoj pôvod na celom svete, pretože podobné hry florbalu sa hrávali pocas 19 st. Napríklad v Severnej Amerike a Anglicku bol florhokej vytvorený z ladového hokeja, v Austrálií populárny pozemný hokej sa pretransformoval do halového hokeja. Podstata florbalu sa mohla objavovať v mnohých rozmanitých formách hier, ale to nebol florbal pokial Švédi nezaložili prvú oficiálnu národnú Florbalovú federáciu 7.novembra 1981 v Sale, Švédsko. Ked uzrela svetlo sveta prvá oficiálna brožúra pravidiel v septembri 1983, a urcilo sa, že okolo ihriska bude použitý mantinel, moderný florbal urobil svoj prvý krok smerom ku organizovanému športu. V tom čase sa florbal dost odlišoval od toho ako ho poznáme dnes, ale položili sa základy medzinárodného napredovania v tomto novom vzrušujúcom kolektívnom športe, ktorý fascinuje ludí na celom svete. Švédsko, Fínsko a Švajciarsko založili Medzinárodnú Florbalovú Federáciu (IFF) 12.apríla 1986. V nasledujúcom desatrocí bol vidiet masívny záujem v mnohých krajinách po celom svete. Ked sa v roku 1986 konali vo Švédsku prvé majstrovstvá sveta vo florbale, už bolo prijatých 18 krajín do IFF. Turnaj zaznamenal veľký úspech, ktorý vyvrcholil vo finále medzi Švédskom a Fínskom pred vypredaným hladiskom. 15 106 divákov bolo svedkami ohromného predstavenia Švédov, ktorí vyhrali s Fínskom 5 – 0 v Globe Arena v Štokholme. Další úspech sa dosiahol ked IFF získala docasné clenstvo v Hlavnej Asociácií Medzinárodných Športových Federácií (GAISF) v roku 2000. IFF pozostáva z 31 clenských asociácií s viac ako 3 500 klubmi a 200 000 registrovaných hrácov.

     Majstrovstvá sveta sa hrajú každý rok. V párnom roku muži a ženy do 19 rokov a v nepárnom roku ženy a muži do 19.  Navyše Európsky pohár sa hrá každý rok. Dalšou výzvou pre IFF je aby bola uznaná Medzinárodným Olympijským Výborom (IOC) ktorý by prijal status olympijského športu pre florbal. ený z ladového hokeja, v Austrálií populárny pozemný hokej sa pretransformoval do halového hokeja. Podstata florbalu sa mohla objavovať v mnohých rozmanitých formách hier, ale to nebol florbal pokial Švédi nezaložili prvú oficiálnu národnú Florbalovú federáciu 7.novembra 1981 v Sale, Švédsko. Ked uzrela svetlo sveta prvá oficiálna brožúra pravidiel v septembri 1983, a urcilo sa, že okolo ihriska bude použitý mantinel, moderný florbal urobil svoj prvý krok smerom ku organizovanému športu. V tom case sa florbal dost odlišoval od toho ako ho poznáme dnes, ale položili sa základy medzinárodného napredovania v tomto novom vzrušujúcom kolektívnom športe, ktorý fascinuje ludí na celom svete. Švédsko, Fínsko a Švajciarsko založili Medzinárodnú Florbalovú Federáciu (IFF) 12.apríla 1986.

     V nasledujúcom desatrocí bol vidiet masívny záujem v mnohých krajinách po celom svete. Ked sa v roku 1986 konali vo Švédsku prvé majstrovstvá sveta vo florbale, už bolo prijatých 18 krajín do IFF. Turnaj zaznamenal veľký úspech, ktorý vyvrcholil vo finále medzi Švédskom a Fínskom pred vypredaným hladiskom. 15 106 divákov bolo svedkami ohromného predstavenia Švédov, ktorí vyhrali s Fínskom 5 – 0 v Globe Arena v Štokholme. Další úspech sa dosiahol ked IFF získala docasné clenstvo v Hlavnej Asociácií Medzinárodných Športových Federácií (GAISF) v roku 2000. IFF pozostáva z 31 clenských asociácií s viac ako 3 500 klubmi a 200 000 registrovaných hrácov. Majstrovstvá sveta sa hrajú každý rok. V párnom roku muži a ženy do 19 rokov a v nepárnom roku ženy a muži do 19. Navyše Európsky pohár sa hrá každý rok. Dalšou výzvou pre IFF je aby bola uznaná Medzinárodným Olympijským Výborom (IOC) ktorý by prijal status olympijského športu pre florbal.

 

Rozvoj

F

Švédsko, Fínsko a Švajčiarsko založilo Medzinárodnú florbalovú federáciu (International Floorball Federation - IFF) 12. apríla 1986. V ďalšom desaťročí zaznamenal obrovský rozvoj v mnohých krajinách na celom svete. Keď sa vo Švédsku v roku 1996 konali prvé Majstrovstvá sveta vo florbale, v IFF bolo prihlásených už 18 krajín.

Ďalším krokom bolo, že IFF dosiahla získanie dočasného členstva v General Association of International Sports Federations (GAISF) v roku 2000 a neskôr členstvo v 2004. IFF dnes pozostáva z 40 členov asociácií s viac ako 3 500 klubmi a 200 000 registrovanými hráčmi. Slovensko je členom od roku 1998.

IFF organizuje majstrovstvá sveta, ktoré sa hrajú každý párny rok v kategóriách Muži a U19 (under 19) ženy a každý nepárny rok Ženy a U19 Muži. Navyše sa ešte každý rok hrá Európsky pohár. Výzvou budúcnosti je pre IFF uznanie Medzinárodným olympijským výborom (International Olympic Committee - IOC) a dostať Olympijský štatút pre florbal.

[upraviť]

Pravidlá hry

Florbal sa hrá v troch tretinách po 20 (poprípade 15) minút hracieho času. Hrací čas sa prerušuje v prípade ak:

  • sa lopta dostane mimo hracej plochy
  • nejaký hráč poruší pravidlá hry
  • počas trestného strieľania
  • v mimoriadnych situáciách

Zápas rozhodujú dvaja rozhodcovia v poli, ktorí majú rovnaké postavenie.

Podlaha môže byť z rôznych materiálov, ako sú drevo, plast, rohožový povrch... Odporúčaná veľkosť hracej plochy je 20 metrov na šírku a 40 metrov na dĺžku, obkolesená mantinelmi, podobne ako ľadová plocha. Mantinely sú vyrobené z dreva alebo umelej hmoty, 50 centimetrov vysoké so zaoblenými rohmi. Florbal je možné hrať aj s menšími úpravami týchto pravidiel.

Hru hrajú 5 hráči v poli a brankár na každej strane. Počet hráčov v poli sa líši počas hry vylúčeniami. Družstvo môže pozostávať z 20 hráčov s niekoľkými brankármi. Pohyb vo florbale je vykonávaný behom porovnateľným s basketbalom. Vo florbale je neprípustný akýkoľvek fyzický kontakt.

[upraviť]

Výstroj

Hráčska výstroj pozostáva z krátkych nohavíc, trička (dresu) s číslom na chrbte a hrudi a halovej obuvi. Brankár musí mať dlhé nohavice, masku a môže mať rukavice.

Palice sú zvyčajne vyrobené zo sklených, polykarbónových alebo karbónových vlákien. Zvyčajne majú hmotnosť okolo 150 - 250 gramov a majú dĺžku od 80 do 100 cm. Čepele sú vyrábané z rozličných plastických zložiek (PE, HDPE) alebo nylonových zložiek (PA). Niektorí výrobcovia používajú sklené a karbónové vlákna. Rôzne materiály robia čepeľ tvrdou alebo mäkkou. Mäkké čepele sú dobré na riadenie hokejky, tvrdé sú zase lepšie pri streľbe. Čepeľ môže byť tvarovaná podľa potrieb každého hráča v súlade s niekoľkými pravidlami. Pri ohýbaní sa musí dodržať maximálne zahnutie 30 milimetrov.

 

 zdroj: Wikipedia