Ako si vybrať správnu florbalku

31.05.2011 19:34

1. Ako si vybrať správne zahnutie hokejky

Pre výber správneho zahnutia hokejky mám jednoduchú pomôcku:
-pokiaľ držíš hokejku s ľavou rukou dole, tak si ľavák

-pokiaľ držíš hokejku tak že, máš pravú ruku dole, si pravák

 

2. Výber dĺžky hokejky

Tabuľka slúži len na orientáciu, niektorí hráči hrajú s dlhšími resp. kratšími hokejkami ako by "mali" podľa tejto tabuľky používať.

 

Výška hráča Dĺžka florbalky
100-120 cm 60 cm
120-140 cm 70 cm
140-150 cm 80 cm
150-160 cm 85 cm
160-175 cm 90 cm
175-185 cm 95 cm
nad 185 cm 95-101 cm

 

3. Výber tvrdosti žrde (shaft)

Tvrdosť florbalového shaftu sa vyjadruje koeficientom tvrdosti, ktorý je na florbalke uvedený v milimetroch. Táto hodnota vyjadruje priehyb shaftu, o ktorý sa shaft prehne pri pôsobení sily 30 kg.

a) Mäkký shaft (flexibilita 30 až 40 mm), ktorý je charakteristický tým, že sa veľmi ľahko prehne. Vhodný je na technickú hru, hokejka je ľahko ovladateľná a jednoducho sa s ňou strieľa ťahom a prihráva.

b) Stredne tvrdý shaft (27 až 29 mm): stredná úroveň tvrdosti, ktorá je typická rovnovážnym vyvážením miery ovládateľnosti hokejky a úrovňou razancie streľby a prihrávok. Najvyhľadávanejšia a najčastejšie používaná tvrdosť shaftu.

c) Tvrdý shaft (flexibilita 23 až 26 mm) má vysoké nároky na ovládateľnosť a je náročnejší na kontrolu hokejky pri strelbe a nahrávkach. Veľká tuhosť prináša zvýšenú razanciu pri strelbe príklepom (golfom).

 

 

4. Výber tvrdosti čepele (blade)

Takmer totožne je možné do 3 kategórií rozdeliť podľa tvrdosti i čepele, avšak bez využitia koeficientu tvrdosti (flexibility), ktorý je typický pre žrde (shafty):

a) Mäkká čepeľ - vynikajúca ovládateľnosť a kontrola loptičky, vhodná je pre technickejších hráčov.

b) Stredne tvrdá čepeľ - vyvážený pomer ovládateľnosť/razancia hry, najpoužívanejší typ čepele. Vhodná pre hráčov, ktorí nemajú vyhranený herný štýl.

c) Tvrdá čepeľ - väčšinou bielej farby je náročná na ovládateľnosť a kontrolu, hráč však dosahuje maximálnu razanciu hry. Vhodná pre hráčov vyznávajúcich agresívneho ponímania hry.

 

 

 

5. Výber materiálu

1)    Kompozit
Kompozity bývajú u lacnejších modelov, ktoré sú charakteristické nižšou odolnosťou a pevnosťou. Ich vlastnosti ich predurčujú najmä na používanie začiatočníkmi alebo florbalovou mládežou.
 
2)    Sklolaminát
Sklolaminátové vlákna sú veľmi pevné a ľahké, ale taktiež trošku krehkejšie. Materiál je veľmi lacný a preto sa používa aj pri najzákladnejších a nižších modeloch.
 
3)    Karbón
Z karbónového materiálu je vyrobená prevažná časť florbalových hokejok. Karbón je typický zvlášť svojou nízkou hmotnosťou, veľkou pevnosťou a veľmi dobrým priebehom únavovej krivky (tj. pomaly starne v dôsledku namáhania). Ďalším parametrom, ktorý svedčí o vysokých kvalitách karbónu je tzv. vnútorné tlmenie. Karbón veľmi dobre absorbuje nárazy a údery, čo sa v praxi prejavuje tak, že do rúk hráča sa vracia len veľmi nízka časť vloženej energie.
 
4)    Grafit
Býva používaný pomenej, hokejky z tohto materiálu sú veľmi ľahké, pružné a zároveň pevné. Grafit má podobné vlastnosti ako karbón.